OPGROEIENDE KINDEREN BESCHERMEN

In elke fase van het opgroeien willen we kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Zodat kinderen kunnen opgroeien als een generatie die zélf kan en zal kiezen voor een gezonde, rookvrije toekomst.
 

IS HET NODIG?

Helaas wel. Hard nodig zelfs. Iedere week opnieuw raken honderden kinderen in Nederland verslaafd aan roken. Ruim de helft van de rokers sterft aan de gevolgen ervan; jaarlijks zo’n 20.000 Nederlanders. Roken verkort het leven met gemiddeld 10 tot 12 jaar. Roken veroorzaakt ziekten als kanker, hart- en vaatziekten, luchtwegziekten, diabetes, ontstekingen, alzheimer, staar en blindheid. Om maar eens wat te noemen. Ook van meeroken kunnen mensen ernstig ziek worden en er zelfs aan doodgaan, tot wel enkele duizenden per jaar. Ondanks deze harde feiten wordt het nog steeds te normaal gevonden dat kinderen beginnen met roken. En is het voor ouders moeilijk om hun kinderen tegen deze dodelijke verslaving te beschermen.
 

IEDEREEN KAN MEEHELPEN

Iedereen kan meehelpen: particulieren, lokale en landelijke organisaties en bedrijven. Door je eigen organisatie, sportclub, school of de speeltuin bij jou in de buurt rookvrij te maken. En daarnaast door aan te dringen op maatregelen die de politiek moet nemen, bijvoorbeeld om de verleiding terug te dringen, goede voorlichting te geven of accijnzen te verhogen.
 

ROOKVRIJ OPGROEIEN VANZELFSPREKEND MAKEN

Daarnaast is het van belang om de vanzelfsprekendheid van rookvrij opgroeien te vergroten. Maatregelen die daarbij helpen zijn goede voorlichting, steun bij stoppen met roken en accijnsverhoging. Die vergroten de rookvrije omgeving rondom het kind. Uiteindelijk groeien op deze manier steeds meer kinderen rookvrij op en krijgen ze geen ongezonde keuze meer opgedrongen.
 

HELP MEE

Niemand wil dat kinderen beginnen met roken. Kijk wat u kunt doen om dat te voorkomen. En ga naar: http://www.rookvrijegeneratie.nl